Skrattgaranti & ständigt lärande – Ett proffs introduktion till livet som språkcoach

Är “hästafton” och “alienveckan” nycklarna till att engagera internationella talanger? Kanske, om man ska tro Johanna Rådén, en av Swedish for Professionals populära språkcoacher. Johanna har hjälpt hundratals talanger att inkluderas på sina arbetsplatser i Sverige och har genomgående hyllats för sin kompetens och pedagogiska förmåga (med ett genomsnittligt omdöme på 4.8/5.0 av alla de hon coachat!). Idag skriver hon om sina erfarenheter som språkcoach hos Swedish for Professionals.

Efter tre år och 40 nationaliteter kan jag konstatera att jag har fått uppleva mycket under min tid som språkcoach hos Swedish for Professionals. Jag har undervisat personer från hela världen och arbetat för att få våra kunder att integreras bättre i det svenska samhället. Att som ny i Sverige få ta del av språket och kulturen via en svensk person är nyckeln till förståelse och deltagande. Bland det roligaste med mitt jobb som språkcoach är att se mina deltagare utvecklas och med tiden bli mer självsäkra i sitt språk. Inte mindre värt är att jag själv får lära mig mycket. Mitt jobb har verkligen givit mig ett nytt perspektiv på svensk kultur. På sätt och vis får jag upptäcka Sverige genom mina deltagares ögon. Exempelvis vet jag att vi uppfattas som väldigt snälla och hjälpsamma men kanske en aning passivt aggressiva när vi är dåliga på att hantera konflikter. Det är en gyllene chans att blicka in i allt ifrån hur vi svenskar uppfattas till vad man kallpratar om i olika länder. 

I slutet av lektionen har nya interna skämt skapats, nya ord och uttryck har diskuterats och idéer från en sydafrikan, en japan och en tysk har utmynnat i en grundlig steg-för-steg-beskrivning av hur man firar “hästafton”, “alienveckan” eller liknande. 

För människan faller det sig ofta naturligt att fokusera på olikheter, och visst är det intressant att jämföra frukostvanor och högtider. Trots detta slår det mig ofta hur mycket vi också har gemensamt. Alla människor, oavsett ursprung, gillar att skratta. En ovärderlig ingrediens i mitt arbete har visat sig vara humor. Att väva in humor och skratt har många gånger varit nyckeln till bättre lektioner. Skratt bryter ner barriärer, bjuder in till deltagande och väcker motivation. Lite självdistans till egna vanor och kulturella egenheter har visat sig vara ett lättsamt sätt att närma sig varandra. En kreativ övning som jag har återanvänt många gånger i olika grupper är en övning jag kallar för “En ny, fantastisk högtid”. Den går ut på att deltagarna i grupper hittar på en helt ny högtid med alla tillhörande detaljer såsom datum för högtiden, vad man firar, äter, har på sig osv. Övningen kommer med skrattgaranti! I slutet av lektionen har nya interna skämt skapats, nya ord och uttryck har diskuterats och idéer från en sydafrikan, en japan och en tysk har utmynnat i en grundlig steg-för-steg-beskrivning av hur man firar “hästafton”, “alienveckan” eller liknande. 

Att lära sig ett språk är inte bara ett arbete. Det är också någon form av utbildning i vad det är att vara människa och del av en kultur.

Något jag uppskattar med Swedish for Profesisonals är att vi språkcoacher kommer från olika bakgrunder. Akademisk bana och tidigare yrkesliv kan se väldigt olika ut. Vi är inte alla utbildade svensklärare men vi har gemensamt att vi är vassa på språk, kommunikation och pedagogik. Själv hör jag till den grupp som inte är lärare i grunden utan en språkintresserad retoriker med stort intresse för relationer över nationsgränser. När jag har med mig nyanställda coacher på mina lektioner får jag ofta frågan om jag verkligen har ett direkt svar på alla frågor. Naturligtvis inte men jag tror att det vi språkcoacher också har gemensamt är vår nyfikenhet att ta reda på det vi ännu inte vet. Språk är komplext och fascinerande. En nyckel till framgång i jobbet är att lyckas väcka och förmedla denna nyfikenhet. En fascination för språket som kulturellt verktyg kan man komma långt med. Det är ofta den kulturella kopplingen som är källan till motivation hos mina deltagare. Att lära sig ett språk är inte bara ett arbete. Det är också någon form av utbildning i vad det är att vara människa och en del av en kultur.


Vill du också hjälpa globala talanger lära sig svenska? Sök jobb som språkcoach här.